Onze 5 smaken
Bitter
Bitter is eetlustopwekkend, geeft droogte, werkt ontstekingsremmend, heeft een verkoelend effect en reduceert lichaamsweefsels. Onder andere bladgroenten, witlof, rabarber, koriander, geelwortel hebben een bittere smaak.
Bij bitter denken wij aan: grapefruit, koffie en witlof.
Aanbevolen bittere recepten
Umami
Umami is een van oorsprong Japans woord, dat ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’ betekent. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de hartig zoute en zoete smaken.
Umami is vooral gevoelig voor natriumglutamaat. Natriumglutamaat is een aminozuur en wordt vaak toegevoegd als een smaakversterker. Deze smaakversterker wordt vooral in kant-en-klaar maaltijden en zoute snacks gebruikt.
Bij umami denken wij aan: Parmezaan, bouillon, zolderspek en dashi.
Aanbevolen umami recepten
Zoet
Er zijn verschillende stoffen die een zoete smaak oproepen, waarvan suikers wel de bekendste zijn. Het verlangen naar zoet heeft een sterke invloed op de keuze van voedsel en drank. Tegenwoordig worden alle andere zoetstoffen aan sucrose ofwel suiker gemeten wat betreft smaak. Sommige zoetmakers zoals suiker bevatten calorieën. Andere hebben heel weinig of geen calorieën.
Bij zoet denken wij aan: honing, stevia (een zoet plantje dat wij ook in de kas hebben staan) maar ook aan aardpeer en peterseliewortel.
Aanbevolen zoete recepten
Zout
Zout is van nature een smaakmaker en een stof die ons lichaam nodig heeft. Een beetje zout bevordert de spijsvertering. Behalve zeezout vinden we zout in producten als, kaas, zeevruchten en sauzen.
Teveel zout is echter schadelijk voor de gezondheid. Het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, met alle gezondheidsrisico’s die dit met zich meebrengt.
Bij zout denken wij aan: oester, haring en ansjovis. Maar ook aan ziltige plantjes als zeekraal en lamsoor.
Aanbevolen zoute recepten
Zuur
Zuur bevordert de spijsvertering, bevochtigt en werkt dorstlessend. De smaak zuur is terug te vinden in producten als yoghurt, karnemelk, tomaat, azijn, zuur fruit zoals citroen en bessen.
Bij zuur denken wij aan: citroen, limoen, klaverzuring, azijn, yoghurt, zure bom en rolmops.