Over ons

Over ons

‘Beleef je Smaak’ richt zich op de smaakveranderingen die ontstaan tijdens en na de behandeling met chemotherapie en helpt (voormalig) kankerpatiënten met het terugwinnen van hun smaakbeleving.

Soms vallen alle puzzelstukjes in elkaar en is een initiatief zo geboren. Het gebeurde toen sterrenchef Jonnie Boer op een avond dat zijn restaurant weer eens vol zat, zonder vloeibare stikstof (een belangrijk bestanddeel voor moleculair koken) kwam te zitten en via via te horen kreeg dat ze in het Isala-ziekenhuis nog wel een litertje konden missen. Dr. Ellen Kramer, hoofd van het stamcellaboratoium van Isala in Zwolle, voorzag Jonnie Boer van de benodigde stikstof en vertelde hem een anekdote die niet zonder gevolgen bleef.

“Ik kende iemand met leukemie die ooit in De Librije had gegeten”, vertelt de laboratoriumarts over haar ontmoeting met de sterrenchef. “Die vriendin was aan het einde van haar leven en De Librije stond nog op haar wensenlijst. Jammer genoeg werd het een teleurstellende ervaring, simpelweg omdat het eten haar niet smaakte. Toen bleek dat ze al 25 jaar, feitelijk sinds ze getransplanteerd was, vrijwel zonder smaakbeleving door het leven ging. Volgens Jonnie gebeurde dat wel vaker. Op dat moment ben ik eens gaan rondvragen bij mensen met leukemie, of zij soms dezelfde ervaring hadden. Mijn collega Otto Visser, internist-hematoloog van het VUMC in Amsterdam, deed hetzelfde. Zo ontdekten we dat smaakverlies onder mensen die intensief behandeld zijn aan kanker, een bekend verschijnsel is.”

Uit eigen ervaring

Jolanda Berends, marketing medewerker bij De Librije, lag op dat moment met leukemie in het ziekenhuis, waar ze twee zware chemokuren en een stamceltransplantatie moest doorstaan. Als ‘ervaringsdeskundige’ weet ze dat smaakverlies onder patiënten een groot probleem is. “Toen ik nog in het ziekenhuis lag, smaakte niets me meer. Je moét eten, want het alternatief is sondevoeding en dat wilde ik écht voorkomen, maar omdat alles me zo tegenstond, kwam het er vaak weer uit.” Berends overleefde haar ziekte en raakte via Jonnie Boer en arts Ellen Kramer betrokken bij ‘Beleef je Smaak’.

Beleef je Smaak; in die woorden ligt eigenlijk alles besloten. Het initiatief helpt mensen die de ziekte overleefd hebben, met het terugwinnen van hun smaakbeleving. Onder andere door wetenschappelijk onderzoek te doen naar de oorzaken van het smaakverlies, of de smaakverandering. “Want het komt óók voor dat ‘hartige types’ veranderen in zoetekauwen”, vertelt Ellen Kramer. “In dat geval moeten zij hun smaakvoorkeuren opnieuw uitvinden. Maar meestal gaat het om smaakvervlakking, bijvoorbeeld als gevolg van een chemokuur en/of stamceltransplantatie.”