Smaakbeleving

Smaakbeleving

Door de levensbedreigende ziekte hebben de patiënten vaak een verminderde eetlust.

Artsen Ellen Kramer en Otto Visser liepen regelmatig tegen hetzelfde probleem bij hun patiënten. Steeds meer mensen overleven kanker, maar de behandeling is vaak zo zwaar dat patiënten het gevoel hebben een deel van de kwaliteit van het leven te verliezen. Eén van de dingen die daar een grote rol in speelt is de smaakbeleving. Met name door radio- en chemotherapie kan je smaakvermogen enorm worden aangetast. Vaak komt de smaakbeleving na verloop van tijd wel weer terug, maar soms is deze blijvend veranderd.

Door de levensbedreigende ziekte hebben de patiënten vaak een verminderde eetlust. Ook krijgen zij als gevolg van intensieve behandelingen met chemo en bestraling last van bijvoorbeeld ontstoken mondslijmvlies. Na een stamceltransplantatie kan bijvoorbeeld littekenvorming van het mondslijm ontstaan. Ook door de behandelingen zelf verandert de smaak: voedsel wat patiënten eerst lekker vonden smaakt nu anders of totaal niet meer. ‘Hartige’ types worden zoetekauwen en omgekeerd. Vaak komt het neer op meer smaakprikkels, pittiger eten en een grotere rol voor de smaak van umami.

Hoewel goede voeding ook belangrijk is voor het herstel, is er tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar de verandering van smaak en smaakbeleving bij patiënten met intensieve chemotherapie of stamceltransplantatie.

Het doel van Beleef je Smaak is in de eerste plaats om de individuele smaak en smaakbeleving van patiënten voor, tijdens en na een intensieve behandeling te onderzoeken. Uiteindelijk is het streven om de kwaliteit van leven en de voedingstoestand van patiënten te verbeteren.