Gazpacho

april 25, 2016

‘Ik ben geboren in Valencia. Mijn vader is Spaans, mijn moeder is een Nederlandse. Op mijn 12e verhuisde ik naar Nederland waar ik een vijfjarige koksopleiding volgde. Daarna nam ik deel aan het leerlingenstelsel en werkte bij De Hoefslag, Juliana en Parkheuvel. Vervolgens ging ik aan de slag bij het met drie Michelinsterren gewaardeerde Can Fabes in Sant Celoni, iets buiten Barcelona. In De Librije heb ik me opgewerkt tot souschef. Nu werk ik als assistent sommelier van Thérèse. Mijn gerecht, gazpacho, eet ik alleen in de zomer. Het liefst met de hele familie. We zitten in Cullers vlakbij Benidorm. We kweken er onze eigen tomaten en laten ze heel rijp worden. Je zou kunnen zeggen: hoe rijper, hoe beter. Pureren doen we met de staafmixer. En wat we erbij drinken? Gewoon water.’

- Adrian Zarzo Habraken, 1981
Valencia, Spanje

Ingrediënten

3 st rode paprika

2 st groene paprika

2 st sjalot

2 st grote komkommer

8 st zeer rijpe tomaat

1 rode peper zonder zaad

2 plakken witbrood

2 knoflookteentjes

0,2 dl witte wijnazijn

1 dl milde olijfolie

witte peper, zout

Aanwijzingen

1Snijd van alle groente een kwart van de hoeveelheid in fijne blokjes en houd deze apart.

2Draai de rest van de groente, de rode peper en één teentje knoflook fijn in de blender. Voeg een paar stukjes witbrood en druppelsgewijs de olijfolie -al draaiend- aan toe om te monteren. Breng op smaak met zout, witte wijnazijn, witte peper en olijfolie.

3Laat afkoelen in de koelkast of vriezer.

4Snijd de rest van het brood in croutons. Bak de croutons goudbruin in olijfolie met een kneus teentje knoflook. Bestrooi ze met zout en laat ze uitlekken op keukenpapier.

5Leg de fijngesneden groente onderin een diep bord. Leg de croutons ernaast.

6Serveer de gazpacho aan tafel op de groente.

Wijntip van Thérèse

Lekker hoor, gazpacho! Samen met een niet al te uitgesproken wijn blijft de elegantie van beide proefbaar. Het is eigenlijk een koude tomatensoep, die ondanks dat de soep kruidig en gepeperd is, toch fris blijft. De weissburgunder pas hier heel goed bij. Deze Duitse pinot blanc kenmerkt zich door frisse tonen en kruidigheid, maar is desondanks niet heftig van smaak, net zoals het gerecht zelf. Daardoor is het de perfecte begeleider voor deze gazpacho.

2007 Weissburgunder,
Weingut Rudolf May,
Franken, Duitsland

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.