Gemberballetjes

mei 9, 2016

‘Ik ben geboren op Walcheren, in Nieuw- en Sint Joosland, iets ten zuiden van Middelburg. Ze zeggen wel, eens een Zeeuw altijd een Zeeuw. En ja, ik ben nuchter en rustig. Ik werk al zo’n 10 jaar bij De Librije en ben nu Jonnie’s rechterhand. Ik sta op de plekken waar hij niet kan zijn. Na mijn middelbare school startte ik bij het leerlingenstelsel. Ik werkte onder andere in Kasteel Wittem, de Blaasbalg en Scholteshof, het toenmalige domein van Roger Souvereyns. Bij hem ontstond mijn passie voor seizoensgebonden producten uit eigen tuin. Een aantal jaren geleden werd ik na een proeve van bekwaamheid meesterkok. Mijn partner, ik ben al sinds 1993 met haar samen, werkt ook bij De Librije. Zij is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in Librije’s Atelier, de kook- en wijnschool in Librije’s Hotel. Een wit biertje smaakt bij mijn gemberballetjes opperbest.’

- Sidney Schutte, 1976
Nieuw- en Sint Joosland, Nederland

Ingrediënten

400 g rundergehakt

1 ei

2 st beschuit

zonnebloemolie

1 middelgrote uit (zeer fijn gesnipperd)

1 geperst teentje knoflook

1 stukje gemberwortel of een gembernootje op siroop

zout

1 st pretwit in dunne ringetjes

0,6 dl witte wijnazijn

2 dl tomatenketchup

30 g sambal badjak

60 g donkerbruine basterdsuiker

Aanwijzingen

1Maak het gehakt aan met ei, paneermeel van beschuit en zout. Draai er kleine balletjes van. Bak de balletjes mooi bruin in zonnebloemolie.

2Voeg vervolgens gesnipperde ui en uitgeperste knoflook toe en laat zachtjes meerruiten tot de uitjes glazig zijn. Voeg de fijngesneden gember en prei toe.

3Voeg vervolgens de azijn, de tomatenketchup, sambal en basterdsuiker toe. Laat nog even zachtjes sudderen. Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.

Wijntip van Thérèse

De gehaktballetjes met gember en prei vragen naar een wijn die de scherpte enigszins wegneemt. Een smaak als gember is immers zeer uitgesproken. Een ietwat kruidige en lichtboete wijn past daar goed bij. Een gewürztraminer heeft veel kruidigheid, maar ook een klein zoetgehalte. Dit zorgt voor een goede balans tussen scherp en zacht! En de balletjes hebben karakter genoeg om dit dikke en rijke sap aan te kunnen.

2006 Gewürztraminer, Bergheim,
Marcel Deiss,
Elzas, Frankrijk

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.